×
Hledat v našem blogu

Proč si vypěstovat tymián

Napomáhá dochucování mnoha pokrmů, proslulé jsou jeho desinfekční a antibiotické účinky, jež nám mohou pomoci s mnoha zdravotními problémy. Pěstovat ho může opravdu každý, dařit se mu bude jak v záhonu, tak i v nádobách.

Tymián obecný (Thymus vulgaris) při výsadbě v záhonu můžete bez obav kombinovat se všemi druhy zeleniny (jeho symbióza se zeleninou je prokázána). Pěstujete-li ho v bytě, vyhraďte si pro něj vždy nejteplejší jižní okno. Jako jiné druhy bylinek není na živiny náročný. Vhodná je půda spíše sušší, chudá, hlinitopísčitá. Sklízí se vždy před polednem, za slunečných dní, ještě než začne kvést. V tomto čase má tymián, stejně jako většina ostatních bylinek, nejvyšší obsah esenciálních olejů a výrazné aroma. Je mrazuvzdorný (na zimu ho můžete ale stejně pro jistotu přikrýt pokrývkou z chvojí), v záhonu vydrží více let. 

Antiseptické účinky thymolu, který je obsažen v tymiánové silici, znali již staří Řekové. Trpíte-li na afty, vyrobte si z tymiánu kloktadlo a používejte jej k oplachům dutiny ústní. I dnes je thymol používán v kapkách proti kašli, kloktadlech i v zubních pastách. Léčí poruchy dýchání, ale i trávení. Setkat se s ním můžete také v přípravcích na léčbu nachlazení, angíny, bolestí hlavy, cukrovky, revmatismu a chudokrevnosti. Tymiánový čaj vám pomůže proti kašli (denně můžete vypít až 4 šálky, které je možné dochucovat medem).

Při používání v kuchyni má tymián velkou výhodu v tom, že ani delším vařením neztrácí na chuti ani aroma. Bylo vyšlechtěno více druhů a tak v kuchyni můžete experimentovat – citronový tymián (Thymus citriodora) se hodí zejména pro přípravu ryb a na grilovanou zeleninu je přímo skvělý. Tymiánem provoníte bylinkové máslo nebo smetanové omáčky, přidat se dá do pomazánek, na sýry, olivy a také na pečivo. Na zimu ho můžete zamrazit, naložit do roztoku soli (na 1 g bylinek počítejte se 4 g soli, bylinky vložte do nádobky, přidejte sůl a vše po okraj zalijte vodou, v lednici vám tento bylinkový nálev vydrží měsíc), bylinkové aroma a chuť můžete uchovat i louhováním tymiánu v oleji nebo v octu.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se