×

Na záhonu vyniknou až s příchodem studenějších dní

S příchodem studenějších nocí a prodlužujících se podzimních večerů, v době, kdy letničky pozbývají svoji krásu, může být okrasná kapusta nádherným doplňkem podzimních a zimních záhonů, truhlíků i vazeb. Nyní přišel vhodný čas na její předpěstování, vysazuje se totiž ve stejném termínu jako dvouletky.

Okrasná kapusta je blízkou příbuznou zelí, je mimořádně dekorativní a vyžaduje minimální péči, její pěstování zvládnou i začátečníci. Vyšlechtěna byla především pro okrasu, ale stále zůstává jedlá, klasická kapusta a zelí, přestože jsou její listy trochu tužší a mají nahořklou chuť.

Původem je pravděpodobně z Japonska, kde je velmi populární okrasnou rostlinou, odtud také pochází většina odrůd a hybridů. Barevných variací je na trhu široké spektrum, nejčastěji od bílé, smetanové, přes růžovou, nejrůznější odstíny karmínové, fialové, lososové, a to v různých kombinacích. Barva je většinou nejvýraznější ve středu růžic a k okrajům slábne. Hlávka, spíše tedy otevřená růžice listů, připomíná květ pivoňky nebo veliké růže, listy jsou hladké, lehce zkadeřené, střapaté nebo silně vykrajované.

Semínka vyséváme do misek, asi po měsíci vzešlé rostlinky přepícháme do květináčků, můžeme si však ušetřit práci a do sadbovačů vysít semínka přímo. Silnější rostliny na záhon přesazujeme nejdéle do poloviny srpna, aby stihly dostatečně vyrůst a nabrat sílu do příchodu prvních mrazíků. Od velikosti životního prostoru, který má kořenový systém rostlin k dispozici, se odvíjí konečná velikost hlávek. Odrůda, která na záhonu dosáhne průměru růžice 80 cm, vyroste v truhlíku do průměru pouze 20 cm. Rostliny sázíme ideálně do sponu 30 x 30 cm. Péči věnujeme také ochraně před savým a žravým hmyzem. Před náletem škůdců můžeme rostliny ochránit přikrytím bílou netkanou textilií. Rostlinám hrozí napadení zejména dřepčíky.

Pozor! Nadměrné hnojení a vysoké teploty zpomalují rychlost a intenzitu vybarvování, nepřehánějte to s ním. Pro pěstování je vhodnější chudší zemina, kterou udržujeme stále mírně vlhkou, a polostinné stanoviště (plné slunce rostlinám nesvědčí a dříve odcházejí – hlávka zhnědne a rozpadne se). Růžice okrasných kapust se vybarvují až při poklesu nočních teplot k "nule", nízké teploty totiž podporují tvorbu barviv. Okrasná kapusta přežije i menší mrazíky, a jestliže nebudou dlouhodobě mrazy pod -10 °C, vydrží až do květu prvních cibulovin.

V záhoně i nádobách můžete okrasnou kapustu kombinovat například s kvetoucími vřesy nebo drobnokvětými chryzantémami.

Svým tvarem i vybarvením jsou zajímavé odrůdy např. Coral F1 Mix, Kamome F1 Mix a Victoria Pigeon F1 s růžovofialovým středem a s lehce zvlněným okrajem listů. Odrůda Peacock F1 má listy pilovitě stříhané, odrůdy Crane F1 a Sunset F1 vytvářejí až 80 cm dlouhý stonek (košťál), na jehož vrcholu je menší růžice zbarvených listů, jsou tak vhodné i do vazeb.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se