×
Hledat v našem blogu

Jakými trvalkami osadit stinná místa v zahradě? (část 1.)

Stinná místa nalezneme snad v každé zahradě – ať už je to místo ve stínu budov, zídek, pod stromy či keři. Často tato místa zbytečně leží ladem, případně jsou osazena rostlinami, kterým se tu nedaří, ačkoliv mezi stínomilnými trvalkami můžete vybírat dokonce hned z několika stovek druhů a odrůd. Kobercovými trvalkami také můžeme nahradit nevzhledný trávník, který ve stínu bývá řídký, slabý, nehezký a často ho vytlačuje mech. Použitím vhodných druhů získáte nový, zajímavý kout zahrady.

Trvalky milující stín můžeme rozdělit do několika skupin:

  • cibuloviny, hlíznaté a oddénkaté rostliny, které raší a kvetou brzy na jaře a začátkem léta zatahují, k těm nejznámějším patří sněženky (Galanthus), bledule (Leucojum), talovíny (Eranthis), kandíky (Erythronium), hlíznaté dymnivky (Corydalis) a oddénkaté sasanky (Anemone). Rostliny vyžadují humózní, živinami bohatou, stále mírně vlhkou půdu. Zahradní sezónu zahajují.
  • hosty čili bohyšky - raší později na jaře. Na trhu je celá řada odrůd, od miniaturních, menších než 10 cm až po obří s listy dlouhými přes 1 m. Liší se ve tvaru listu, který může být úzký, kopinatý, ale také okrouhlý či oválný. Kromě bohyšek s listy zelenými se pěstují i hosty výrazně bíle nebo žlutě skvrnité, oblíbené jsou také odrůdy s modrým listem. Kvetou obvykle fialově nebo bíle, často příjemně voní. Milují humózní půdy, v období sucha je pro jistotu zaléváme. Snesou i přímé slunce (může však popálit některé výrazně skvrnité odrůdy), více jim však vyhovuje polostín a stín, lépe zde vynikne kresba a barva listů.
  • kapradiny – do vlhka a stínu patří i kapradiny. Většina jich také raší později na jaře, jen několik druhů je stálezelených. Mají úhledné ploché, většinou zpeřené listy, které jsou v mládí spirálovitě stočené. Dobře se kombinují s většinou trvalek, vhodné jsou jako podrost pod většími keři, ale můžeme je pěstovat i solitérně. Krásnou kapradinou je pérovník pštrosí (Matteuccia struthiopteris) s velkými nálevkovitými růžicemi listů, z dalších rod kapradina (Polystichum), papratka (Athyrium) či kapraď (Dryopteris).
  • stínomilné půdopokryvné trvalky - vhodné především jako náhrada trávníku i jako podrost pod okrasnými keři. Např. barvínek menší (Vinca minor), který vydrží sucho, stín i sluníčko, barvínek větší (Vinca major), je méně odolný k zimě, často namrzá, ale obvykle bez problémů obráží. Tradiční tmavě zelené listy doplňují odrůdy barvínky s listem panašovaným. Pěkný půdní pokryv udělají také škornice (Epimedium), které vytvářejí hustý koberec, který brání růstu plevele a je zcela nenáročný na údržbu. Dobře snáší suchý stín. Do polostinných stanovišť se hodí také pupkovec jarní (Omphalodes verna). Kvete zjara pomněnkově modrými květy, pěstuje se však také bělokvětá odrůda. Vyšší je pomněnkovec větší (Brunnera macrophylla). Lze použít zběhovec (Ajuga) či hluchavky (Lamium), které se pěstují v mnoha odrůdách s bíle skvrnitými listy.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se