×
Hledat v našem blogu

Tipy pro bohatou úrodu dýní

Sezóna pěstování dýni je v plném proudu, jaké správné podmínky pro rostlinky zajisti, aby vám přinesly bohatou úrodu?

Dýním vyhovuje pěstování na středně těžkých humózních půdách, které mají dostatečnou zásobu živin. Během vegetace je vhodné přihnojování, například dostatečně naředěným zkvašeným drůbežím trusem nebo jinými organickými hnojivy. Ty udržují půdu úrodnou, kyprou, bohatou na humus.

Stanoviště musí být slunečné, chráněné před silnými větry. Ochráníme-li místo plůtkem nebo lemem nízkých rostlin bude se jim dařit. Zrání plodů může urychlit blízkost suché zídky nebo hromádky kamenů, které akumulují teplo.

Při pěstování musíme počítat s tím, že dýně jsou rostliny s plazivou lodyhou, dlouhou mnohdy i několika metrů. Dopřejeme jim proto dostatek prostoru. Jejich růst usměrníme tak, že zaštípneme hlavní výhon, docílíme tím i rychlejší násady plodů a to se vyplatí. Poměrně rychle se tak začnou vyvíjet mladé plody na postranních větvích.

Sklizeň zralých plodů probíhá od srpna až do října. Dýně můžeme skladovat několik měsíců při správných podmínkách. Některé druhy, jako např. dýně Hokkaidó, ale i další, vydrží i při pokojové teplotě, chladné suché místo je však každopádně vhodnější. Okrasné tykve, které mnohdy slouží jako dekorace na mísách, ale i ve vazbách, mohou vydržet až jeden rok.

Dýně je známá především pro své dekorativní účely, ale své uplatnění nalezne také v kuchyni. Plody lze vařit, péct, smažit, zavařovat nebo také zapékat.

Je bohatým zdrojem minerálů, jako sodík, draslík, hořčík nebo železo, a cenných vitamínů. Jde o nízkokalorickou a lehce stravitelnou potravinu, až 90 % dýně tvoří voda. Její konzumace pozitivně ovlivňuje funkce trávicí soustavy, snižuje hladinu krevních tuků, působí příznivě na činnost slinivky, ledvin a srdce.

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se