×
Hledat v našem blogu

Měsíček lékařský, nenáročná letnička s jedlými i léčivými květy

V dávných dobách se podle něj předpovídalo počasí, když se květy zavřely, mělo pršet, měsíček lékařský (Calendula officinalis) je však spíše významnou hojivou léčivkou. Najdeme v něm karotenoidy s protizánětlivými účinky, lutein prospěšný pro oči a obsahuje také vitamin C a lykopen, který pomáhá jako prevence nádorových onemocnění. Sušené květy se s oblibou přidávají do různých bylinkových směsí, dodají čaji barvu, chuť i prospěšné látky. Největší léčivou sílu mají rozkvetlé čerstvé květy, které musíme sbírat za slunečného počasí, jelikož musí zůstat otevřené. Čaj prospívá játrům a povzbuzuje metabolismus, měsíčková mast je zase vyhlášená hojivými účinky, působí protizánětlivě a v léčitelství se využívá při léčbě křečových žil.

Pěstování měsíčku je velice snadné. Předpěstovávat jej není nutné a na záhon ho vyséváme přímo od poloviny dubna až do konce května. Z pozdnějšího výsevu - na konci května - budou květy měsíčku zahradu zdobit až do podzimu. Překrásné rostliny vyrostou za 45–60 dní. Pro měsíček zvolíme stanoviště, které není zaplevelené, na půdu je nenáročný. Rostliny musí mít také dostatek světla, stín rozhodně vhodný není. Nevysévejte příliš hustě, aby měly rostliny dostatek prostoru pro další růst, ideální jsou 2 g osiva na 1 m2. Semena rozhodíme na záhon a zasekáme hráběmi do půdy, aby se dostala do hloubky 2–3 cm.

Půdu kolem semen utužíme, např. válcem nebo prkýnkem. Záhon nakonec zalijeme a zaléváme jej pak podle potřeby. Semena klíčí za 5–15 dní, záleží na odrůdě a naší péči. Po vzejití rostlinek (když jsou rostliny vysoké asi 3–5 cm) je nejvyšší čas porost vyplet a protrhat. Listy měsíčku si s plevelem nespletete. Je-li výsev příliš hustý, můžeme rostliny protrhat a připravit si salát. Listy jsou jedlé, velmi zdravé a při brzkém protrhání jsou poměrně křehké. Rostliny pravidelně zaléváme, můžeme i přihnojit, a aby neustále bohatě kvetly, zaštipujeme je. Měsíček většinou netrpí chorobami ani škůdci, naopak jeho silice jich řadu odpuzují. 

Měsíček pokvete po celé léto, a pokud květy průběžně sklízíte, dobře obrážejí a neustále nakvétají dalšími oranžovými nebo žlutými květy. Jestliže je necháte dozrát, snadno sesbíráte spoustu semen na příští rok. Zapomenete-

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se