×
Hledat v našem blogu

Brutnák je neprávem opomíjenou léčivou bylinkou

Lidově nazývaný též boreč nebo borák, brutnák lékařský (Borago officinalis) je jednoletou rostlinou z čeledi brutnákovitých (Boraginaceae). Opomíjený je neprávem, je stejně chutný a zajímavý jako jiné druhy bylinek. Zajímavostí je, že svou vůní připomíná okurky.

Brutnák vysévejte z jara rovnou na konečné stanoviště po třech semenech do hloubky 1 cm a do sponu 30 cm. Brutnáku se bude dařit téměř v jakékoliv půdě, nejlépe pak v propustné na slunném stanovišti. Nejslabší sazeničky po jejich vzrůstu vyjednoťte a zbývající nechte růst bez dalších zásahů. Brutnák velmi dobře klíčí, rychle roste. Zařadit ho lze k nejsnáze pěstovaným bylinkám.

Pokud ho vysadíte jednou, většinou už se ho nezbavíte – volně se vysemeňuje, takže v dalších letech už stačí jen přesazovat rostlinky, které vyrostou kolem těch původních. Pozor však na přesazování – rostlina ho snáší špatně, proto s ním neotálejte. Přesazujte nejpozději tehdy, kdy se na lodyhách vyvinou typické plstnaté lístky. Většinou dorůstá výšky 30–100 cm. Rostliny kvetou od června do srpna. Květy jsou blankytně modré, můžou se ale objevit i bílé, nebo narůžovělé, u některých forem dokonce načervenalé. Semena obsahují olej.

Z brutnáku se zužitkovává nať mladých rostlin, nebo se sbírají zcela mladé listy, které se dají sklízet už po osmi týdnech od výsevu. Jedlé jsou i květy, na talíři vypadají velmi dekorativně. Listy se pro pozdější potřebu raději mrazí, než suší, protože při sušení často černají.

Listy rostliny obsahují vitamin C, slizové látky, pryskyřice, saponiny, asparagin, kyselinu křemičitou, třísloviny, antokyanové barvivo, minerální látky (hlavně draslík, vápník, mangan) a další. Brutnák působí projímavě a protizánětlivě, má mírné uklidňující a posilující účinky. Navíc zlepšuje dýchání, snižuje krevní tlak, podporuje tvorbu mléka u kojících matek a podporuje vylučování moči. Čerstvé listy naložené do mléka pomáhají při nervozitě, bušení srdce a melancholii a obklady z brutnáku zmírňují kožní záněty a hojí poranění a zabraňují nadměrnému pocení organismu.

Mladé lístky lze přidávat do salátů, letních koktejlů či do polévek a dresinků, připravit se z nich dá také výtečný špenát.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se