×
Hledat v našem blogu

Jaro patří detoxikaci organismu, zkuste nálož vitamínů a minerálů v podobě klíčků

Jsou jedničkou mezi zdravými potravinami, připravíte si je sami doma, kromě trochy času a menší finanční investice do semínek, vás nebudou moc stát. Semínka postačí namočit a objeví se jejich ohromný výživný potenciál. Mají vysokou koncentraci antioxidačních živin, enzymy, vitaminy a vlákninu.

Klíčení semen není žádná novinka. Už od středověku se dával naklíčit např. hrách, který se pak upravoval naslano nebo nasladko a říkalo se mu pučálka. Klíčení je ideální způsob, jak si třeba během zimy nebo v předjaří zajistit potřebné vitaminy a minerály, když zrovna sezónní zelenina neroste. Klíčit se dá prakticky všechno – luštěniny, obilniny, semínka, zelenina či bylinky, ne všechno je však pro náš organismus dobře stravitelné, některé nejsou dokonce ani jedlé.

Aby semínka začala klíčit, je třeba je namočit. Délka namáčení se liší podle druhu semínek. Po uplynutí potřebné doby, vodu slijeme a semínka necháme při pokojové teplotě klíčit, nejlépe někde v temnu. Musíme je ale pravidelně, minimálně třikrát denně proplachovat a vodu slívat. Semínka nenecháváme stát ve vodě, jinak by začala hnít či plesnivět.

Nejlépe se klíčí třeba adzukičočka (červená, zelená i hnědá), fazole mungo a zelený či žlutý hrách. Zkusit můžete i cizrnu, ale jiným druhům luštěnin se raději vyhýbejte, protože jsou pro naše zažívání obtížně stravitelné, některé jsou dokonce v syrovém stavu toxické. Rychlíky v klíčení jsou semínka řeřichy, která kromě pikantní chuti vyniká i obsahem vitaminu C, dále také obsahem minerálů, jako je železo, hořčík či vápník, stimuluje imunitu a podporuje přirozenou detoxikaci těla. Podobně jsou na tom semínka ředkviček, mají vysoký obsah vitaminu C a vitaminů z řady B, spouští detoxikační procesy a působí očistně především na játra a ledviny.

Naklíčit se dají i amarant, quinoa nebo pohanka, takzvané pseudoobilniny. U pohanky si však dávejte pozor, abyste ji konzumovali jen ve fázi klíčení - pohankové výhonky jsou totiž pro naše tělo toxické. Dobře vám vyklíčí i klasické obilniny, jako je špalda, ječmen, oves, proso, rýže nebo tolik zdravotně stíhaná pšenice. Ke klíčení jsou vhodná i semínka zeleniny (řepa, kedlubnačervené zelí atd.).

Pravidelnou konzumací naklíčených semínek se vám výrazně zlepší trávení. Máte-li zdravý trávicí systém, budete mít pevnější imunitu, hezčí pleť a prostě celé fungování vašeho těla bude lepší. Díky klíčení se obsah vitaminů v semínkách může znásobit až o 500 %.

Klíčky mají naprosto všestranné využití, můžete si s nimi ozdobit obložený chléb s pomazánkou, posypat si s nimi polévku nebo je zamíchat do různých salátů.

"

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se