×

Jak na pěstování microgreens? Jednodušší to být nemůže.

U microgreens jdete o krok dál než při klíčení (kde čekáte, až se objeví klíček), pokud máte už zkušenosti s ním. Kromě klíčku necháte vyrašit i malinkou rostlinku.

K pěstování microgreens potřebujete nějakou misku či malý truhlík, do kterého semínka vysejete. Je to podobné jako když si předpěstováváte sazeničky na zahradu jen s tím rozdílem, že tady budete plody své práce sklízet mnohem dřív. Pro pěstování si lze vybrat většinu semen zeleniny, bylinek a obilovin. Semínka se vysévají hustěji, protože výhonky nebudou mít dlouhou životnost a pro pouhé vytvoření výhonku semínko nepotřebuje moc prostoru. Misku pravidelně roste, můžete ji přikrýt i fólií nebo mikrotenovým sáčkem, aby se vytvořilo příznivé mikroklima. Pozor na přemokření. Než se rostlinky začnou klubat na světlo, mohou být i ve tmě, poté jim ale dopřejte dostatek světla a sundejte krytí. Poté, co se plně rozvinou děložní lístky a začnou růst první pravé, microgreens sestřihněte nad zemí a snězte. Nejlépe čerstvé, aby si zachovaly křehkost. Použitý substrát s kořínky lze zkompostovat.

Obecně lze říci, že čím víc barev, tím víc vitaminů a dalších živin, je to podobné jako u klasické zeleniny. Jaké rostliny můžete například pěstovat?

  • z řepných semínek vyrostou pěkně červeně zbarvené stonky se zelenými lístky, které vaše tělo zásobí spoustou vitamínů a karotenu. 
  • podobné jsou i výhonky z červeného zelí, obsahují také hodně karotenu a vitamínů.
  • svěže zelené lístky s červenou žilnatinou má šťovík krvavý.
  • vysít můžete i jiné zeleniny - celer listový, bob setý, řeřichu, která roste velmi rychle, roketu, brokoliciředkvičku (je výrazně pikantní), špenát, mangold, česnek (mezi microgreens nedoceněný, lehce pálivý), pór (chuťově vynikající tenké lístky). Z kedlubny můžete mít světlé, tmavě fialové i modrofialové výhonky, lze je smíchat. Semínka hořčice rychle vyrostou a vašim pokrmům dodají typickou pikantní chuť, jsou opravdu pálivá, tak s nimi opatrně (ale zase vám skvěle vydezinfikují zažívací trakt a případní paraziti se před jejich štiplavou chutí dají na úprk). 
  • vyklíčit můžete nechat i protizánětlivou lichořeřišniciči univerzálně posilující vojtěšku. 
  • z obilovin to je např. amarant, slunečnice, ječmen, oves, proso.
  • z bylinek vyzkoušejte kerblík, koriandrkopr či bazalku. Na talíři budete mít díky nim různé odstíny zelené. Bazalek je mnoho kultivarů a všechny se dají využít - zelené, červené, skořicové, citrónové, jsou ovšem dražší.
Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se