×
Hledat v našem blogu

Microgreens mají netradiční chuť, jsou bohaté na vitamíny a působí i dekorativně

Rozumí se tím mladé semenáčky zeleniny, květin, plodin a mnohých dalších, u kterých se vyvinuly děložní lístky a začínají růst první pravé listy. Jsou velmi bohaté na vitamíny, mají netradiční chuťové vlastnosti a zároveň působí i dekorativně. Jako přízdobu a zajímavé zpestření na talířích je hojně používají šéfkuchaři restaurací, ale velmi jednoduše je lze vypěstovat i doma a mohou se tak stát stálým zdrojem čerstvých vitamínů nejen v zimě.

Pěstování mladých semenáčků není vůbec náročné. Prvních 4–7 dní klíčící rostlinky nepotřebují světlo a nejsou náročné na prostor. Můžete je umístit kamkoliv, kde je místo, třeba na lednici, kuchyňskou linku, či je položit na parapet. Samozřejmě je možné umístit je i do skleníku nebo zimní zahrady. Ani do nádoby na pěstování není potřeba vysokých investic. Ideální jsou misky od klasických „nanukáčů“, které mají i víčko a jsou tak vlastně miniaturním skleníkem s vhodným mikroklimatem. Semen je potřeba mnoho, aby byl výsev hustý. Celé pěstování trvá přibližně 7-14 dní. Rostlinky nenecháme přeschnout. Microgreens se sklízí i se stonkem ustřiženým nad zemí. Lze pěstovat téměř cokoli, mladé rostlinky jsou velmi křehké, šťavnaté a mohou být druhově velmi různorodé. Pozor na některé druhy rostlin, jejichž semena jsou jedovatá.

Na pěstování microgreens se nejčastěji používá roketa, bazalka, červená řepa, kapusta, kadeřávek a koriandr, ale využít lze i jiné:

  • Červené zelí - červená barva semenáčků je velmi dekorativní, obsahuje velmi mnoho vitamínů a karotenu.
  • Hrách setý - stonky mladých rostlinek jsou křehké a křupavé, když se nechá trošku poporůst, vytvoří střapaté lístky s úponky.
  • Špenát - má drobné lístky bez řapíků s lehce kovovou příchutí.
  • Řeřicha - rychlík v rychlosti růstu a nenáročnosti při pěstování s příjemnou chutí.

Pozor! Microgreens z pohanky jsou toxické!

Microgreens jsou zajímavé i z nutriční stránky. Studií bylo ověřeno, že v microgreens z červeného zelí, koriandru, červeného druhu laskavce (Garnet Amaranth) a japonské bílé ředkve Daikon je nejvyšší koncentrace vitamínu C, karotenu, vitamínu K a vitamínu E, ostatní rostliny obsahují řádově pětkrát vyšší hodnoty vitamínů a karotenu než jejich dospělé rostliny.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se