×
Hledat v našem blogu

Verbena, vděčná květina, která bude ozdobou terasy i zahrady

Sporýše (Verbena x hybrida), kterým se také dle latinského názvu často říká jménem verbena, mají velice zajímavé květy. Většina druhů snáší i sušší stanoviště a miluje přímé slunce, mohou tak být nejen ozdobou zahrady, ale i balkónu.

Nejčastěji pěstovaný je sporýš zkřížený. Rostliny dorůstají výšky 15–30 cm a vytvářejí koberec pestrobarevných květenství, složených z drobných kvítků. Jsou proto vhodné na kobercové výsadby do záhonů, do truhlíků i nádob. Na trhu zakoupíme řadu odrůd, které můžeme vypěstovat i ze semen.

V našich podmínkách se verbena nejčastěji pěstuje jako jednoletá rostlina: nejjednodušší je zakoupit na jaře sazenice (většinou již nakvetlé) a ponechat si je jen do skončení sezony. Pokud nemáte vhodné místo k přezimování, nic jiného vám ani nezbývá. S výsevem semen začínáme v únoru a březnu. Ke klíčení není potřeba světla. Noc před výsevem je vhodné namočit semena do vlažné vody. Dobré vyklíčení zajistí slabá vrstva vermikulitu na vysetých semenech. Verbenám vyhovuje umístění na stanovištích celodenně osluněných. Na úpal netrpí, pokud má dostatek vláhy. Ideální je vysazovat ji do samozavlažovacích nádob. Verbeny jsou hodně náročné na živiny (stejně jako na vláhu), takže už dva týdny po výsadbě můžete začít s pravidelným týdenním přihnojováním. Nejvíce se osvědčil Kristalon, případně jiné tekuté hnojivo pro balkonové květiny. Na každé rostlině po výsadbě zaštípněte polovinu jejích výhonů, po rozvětvení pak ty zbylé. Rostliny se tak bohatě rozvětví a krásně pokvetou. Odkvetlá květenství se odstraňovat nemusí. Při dobré péči verbeny pokvetou od června až do října.

Na trhu nabízené verbeny se pěstují nejčastěji ve skupinách Temari, Tukana či Taliem. Poněkud robustnější odrůdy v mnoha barvách najdete v posledních dvou uvedených – červené, růžové, fialové, bílé, mnohdy i s jinobarevným (bílým) očkem. 

Během léta se může stát, že z pěkných a košatých rostlin zůstanou jakžtakž olistěné poloviny výhonů, na spodních částech lístky hnědnou, zasychají a stonky vyholují. Příčinou bývá padlí, které dokáže likvidovat i petúnie a jiné balkonové rostliny. Lze se proti němu bránit chemickým postřikem.

V truhlíkách můžeme verbeny kombinovat s letničkami, například s pelargóniemi, petúniemi, ostruhatkami a dalšími. Vytvoříme tak společenství, které pokvete nepřetržitě celou sezonu.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se