×
Hledat v našem blogu

Bazalka, královské koření pro gurmány

Silice obsažené v bazalce povzbuzují činnost trávících orgánů, zkvalitňují trávení, omezují nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Díky své vůni se přidává do čajových směsí, je složkou aromatických osvěžujících koupelí, ale její hlavní místo je v kuchyni (nesmí chybět při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek). Trsy bazalky lze pěstovat na záhoně i v nádobách, krásně vypadají i voní. V některých oblastech je považována za posvátnou rostlinu - keřík bazalky má ochránit dům i rodinu před zlými silami. Ani za okny našich babiček keříček bazalky nikdy nechyběl, její aroma odpuzuje totiž hmyz.

Rostlina má svůj původ v Indii, ale už od středověku byla bazalka, patřící do čeledi hluchavkovitých, rozšířená i v Evropě. Dnešní nabídka obchodů zahrnuje velké množství kultivarů s rozmanitou barvou květů s odstíny bílé, růžové až fialové. I listy mohou být vícebarevné, nejen klasické zelené, nijak výjimečná není jejich až černo-fialová barva.

Předpěstování rostlinek zahajte v březnu či dubnu. Vhodnou nádobu naplňte výsevním substrátem, do něho zamíchejte trochu perlitu, aby zajistil provzdušňování a tím i lepší růst rostlinek. Semena vyséváme řídce, zlehka prstem přitlačíme. Substrát pravidelně zavlažujeme. Po vzejití rostlinek, cca po třech týdnech, je přesadíme do větších truhlíků nebo koncem května přímo na záhon. Mimo zahrádky se rostlinám povede také v truhlících na oknech a balkoně či v bytě (ale v tom případě potřebuje dostatek světla a tepla). Pozor na pozdní jarní mrazíky, bazalka nesnáší chlad, zvolte proto k venkovnímu vysázení dobu, kdy už budete mít jistotu, že mrznout nebude. Stejně jako při výsevu, nenecháme substrát vyschnout, jinak by měla bazalka kožovité listy, škodí jí ovšem i nadbytečná zálivka. Stanoviště vyberte slunné. Bazalka je náročná na živiny, půda musí mít dostatek vápníku, kyprosti a humusu, jinak nebude rostlina prosperovat. Bazalku na zahrádce zasaďte vedle rajčat. Miluje stejně bohatou půdu a pravidelné zalévání. Rajčata a okurky tím také ochráníte před padlím. Navíc bazalka prý zvýrazní vůni rajčat.

Oceníte ji nejen v kuchyni, má i léčebné účinky. Nejčastěji se používá ve formě nálevu (1 čajovou lžičku sušené bazalky zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát). Pomáhá při dýchacích obtížích a nachlazení, podporuje zažívání, snižuje napětí hladké svaloviny trávicí trubice a koriguje tak střevní obtíže.

V období těsně před kvetením má bazalka nejintenzivnější chuť. V kuchyni zpracováváme celé lístky, nejlépe ihned po uříznutí, jako přísadu do salátů, nebo je na kousky pokrájíme a použijeme jako koření k masu. Z větších listů je lepší odstranit tuhý středový řapík. Nejlépe chutná v kombinaci s kuřecím masem.

Tag: Bylinky
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se