×
Hledat v našem blogu

Proč pěstovat papriky?

Ze Španělska se pěstování papriky rozšiřovalo dále na východ, v 16.–17. století se paprika šířila do Evropy z Maďarska jako turecký pepř. Takto také s největší pravděpodobností přišla i do Čech a na Moravu, kde se objevila již v 16. století. Historické prameny dokládají její pěstování v okolí Brna. Dnešní odrůdy tzv. sladkých paprik se však začaly objevovat až v 19. století. Původní druhy se vyznačovaly také vysokým obsahem kapsaicinu, který způsobuje typickou pálivost.

Řadíme je do rodu rostlin čeledi lilkovitých (Solanaceae). Dnes se využívají zejména dva druhy papriky - paprika roční (Capsicum annuum), která má původ v Jižní Americe (pravděpodobně v Kolumbii). Pěstuje se zejména v teplých krajích, jejichž klima jí svědčí (jižní Evropa, Střední a Jižní Amerika, Indie a východní Asie). Papriky využívané především pro výrobu koření jsou odrůdy druhu Capsicum frutescens, označované jako chilli. Prášek z těchto plodů přivezli do Evropy první Španělé pod názvem indiánský pepř. V poslední době roste nabídka hybridních paprik, které mají vyšší výnos, jsou odolnější vůči chorobám, škůdcům a nepříznivým klimatickým podmínkám. Jsou také adaptabilnější než klasické odrůdy. Platí však stále, že ty nejlepší vlastnosti paprik se projeví pouze při optimálních podmínkách růstutj. dobrá výživa, teplo a bohatá zálivka.

Papriky jsou jednoleté rostliny mělce kořenící se vzpřímenou lodyhou vidličnatě dělenou. Listy jsou jednoduché, dlouze řapíkaté, tvaru kopinatě vejčitého. Květy paprik jsou bílé nebo nažloutlé. Plody mohou být vzpřímené, nebo převislé bobule. Tvar plodů je kulovitý, rajčatový, kapsovitý, kuželovitý nebo rohovitý v barvách od zelené přes žlutou až do červené a někdy nafialovělé barvě.

Papriky jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C (100 g syrové papriky obsahuje 100 až 200 mg vit. C). Sytou barvu dodává paprikovým luskům karoten, který je i významnou sloučeninou. Pálivou chuť způsobuje alkaloid capsaicin. Nejvíce se ho najde na vnitřní stěně plodu. Capsaicinu, jako prostředku tišícího bolest a stimulaci srdeční činnosti, využívali domorodé indiánské kmeny. Má velmi dráždivé účinky, není vhodné proto konzumovat pálivé papriky při podráždění a poruchách sliznice trávicího a močového ústrojí. Účinek silně pálivých druhů paprik nepocítíte jen v oblasti úst, ale také v konečných úsecích zažívací soustavy.

Paprika patří mezi potraviny s vysokými antioxidačními schopnostmi. Dále podporuje obranyschopnost organismu a má i protizánětlivé účinky. Inhibuje shlukování trombocytů a brání tak oxidaci lipoproteinů o nízké hustotě (LDL cholesterol), snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je ideální k podpoře prokrvení pokožky, produkci tepla, zvyšuje vylučování trávicích šťáv i chuť k jídlu. Protože 92–95 % hmotnosti paprik je tvořeno vodou, množství bílkovin, sacharidů a tuků (makronutrientů) je nízké. 100 g čerstvé papriky má pouhých 20–25 kcal (85–105 kJ).

Tag: Zelenina
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se