×
Hledat v našem blogu

Semínka muškátů a petúnií se sejí již v lednu!

Pokud si chcete levně vytvořit kvetoucí nádheru i na své zahrádce, pak jste na správném místě. Sice to stojí více času, ale s trochou trpělivosti docílíte vašich vysněných barevných kombinací. Níže naleznete stručný návod, jak toho úspěšně docílit. 

Muškáty
Do nádoby nasypte substrát (vhodný je lehký substrát určený k výsevům, nebo perlit, lehká směs pufované horniny, ta neobsahuje živiny a rostlinky je potřeba od počátku přihnojovat, ale poskytuje kořínkům oporu, je dostatečně vzdušná, zadržuje v sobě vodu a postupně ji uvolňuje). Připravit si můžete i domácí substrát - jemně prosejte zeminu z pařeniště nebo kompostu a smíchejte ji s jemným pískem. Propařením zahubíte případné zárodky houbových chorob. Substrát mírně upěchujte. Semena muškátů jsou velmi drobná, snažte se je vysít tak, aby nebyla příliš nahusto a opět mírně přitlačte, např. prkénkem. Další vrstvou substrátu se semínka nezasypávají. Zavlažte je postřikovačem na květiny (tak jim budete vláhu dodávat po celou dobu klíčení, silnější proud vody by mohl klíčící rostlinky poničit).

Nádobu je vhodné umístit do miniskleníku na parapetu okna, nebo ji alespoň překrýt perforovanou fólií. Vytvoříte tak pro klíčení příznivé mikroklima. Některá semínka si s klíčením dávají na čas, dopřejte jim teplotu 20–24 °C a do měsíce by měla klíčit všechna. Po vyklíčení potřebují rostliny co nejvíce světla. Jakmile kromě děložních lístků vytvoří rostliny i dva páry pravých, nastane čas pro přesazování sazeniček. Přepíchejte je do samostatných květináčků, aby měly dostatek místa a mohly růst a sílit. Přiměřeně zalévejte a jednou týdně hnojte tekutým hnojivem (minerálním pro rostliny v počáteční fázi růstu, nebo kopřivovou jíchou, lze uschovat z léta, nebo připravit i ze sušených kopřiv).

Petúnie
Oproti muškátům mají kratší dobu klíčení a lze je vysévat ještě v únoru, nebo do první poloviny března. Jinak při výsevu postupujte stejně jako u muškátů.
10–14 dnů poté, co semínka vyklíčila, teplotu snižte na 16–18 °C. Sazenice porostou pomaleji, nižší teplota totiž zabrání vytahování rostlin, budou však kompaktní a košaté. V samozavlažovacích truhlících petúnie porostou jako z vody a ušetříte si starosti. K bujnému růstu a kvetení petúnie potřebují dostatek živin a slunce. Substrát musí mít dostatečný obsah hořčíku a vápníku. Po vyčerpání obsahu živin ze substrátu je na řadě pravidelné přihnojování, pro které můžete zvolit i speciální hnojivo pro podporu kvetení. Zaléváme měkkou, nejlépe dešťovou vodou. Kořeny nesmí stát ve vodě, aby neuhnívaly, za chladných a vlhkých dní proto nezapomeňte omezit zálivku a snížit hladinu vody v truhlíku. Další bohaté kvetení podporuje odstraňování odkvetlých květů včetně semeníku.
 
Květy petúnií si bez obav můžete ozdobit třeba letní ovocný salát, jsou totiž jedlé.

Tag: zahrada
Podobné články

Menu

Menu

Založte si u nás účet a uložte si Vaše oblíbené zboží

Přihlásit se